فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 15 (زمستان 1390)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 15 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرداد نوابخش*، علی محمد مزیدی صفحات 1-17
    هدف اصلی این نوشتار بررسی نقش شاخص های توسعه در توسعه مطبوعات محلی. به اعتقادنویسنده شاخص های توسعه در توسعه مطبوعات محلی از طریق بخش منابع طبیعی بیشترین تاثیررا داشته اند. مفروض اصلی نویسنده آن است که نقش شاخص های توسعه در توسعه مطبوعاتمحلی موثر بوده، شرایط مناسبی را برای جلب اعتماد اجتماعی و در نتیجه نفوذ سیاسی و در نهایتحمایت های اقتصادی فراهم کرده است.در این مقاله ابتدا به طرح سوالات اصلی تحقیق پرداخته شد.در گام بعدی در پاسخ به سوال اصلیتحقیق ،فرضیات تنظیم شد .روش پژوهش نیز شامل روش های پیمایشی،کتابخانه ای و تحلیل محتواو کمی و کیفی می باشد.روش نمونه گیری و جامعه آماری در این پژوهش شامل کارشناسان و صاحبنظران حوزه مطبوعات استان یزد ، خوانندگان مطبوعات استان یزد و جامعه آماری مطبوعات استانیزد می باشد.با دو روش توصیفی و استنباطی و از طریق تجزیه و تحلیل آماری پرسشنامه ها به اثبات و یا ردفرضیه ها پرداخته شده است.بنابراین در این تحقیق با استفاده از تکنیک های آماری، داده های خامجمع آوری شده از پرسشنامه طبقه بندی و با استفاده آمار توصیفی در جدول و نمودار نشان داده شدواز طریق آمار استنباطی فرضیه های تحقیق مورد بررسی قرار گرفت .
    کلیدواژگان: توسعه مطبوعات، مطبوعات محلی، منابع انسانی، فضای اجتماعی، نفوذ سیاسی وحمایت های اقتصادی
  • عبدالرضا شاه محمدی* صفحات 19-31
    یکی از دغدغه های صاحبنظران در مسیر پیچیده جهانی شدن، سرنوشت فرهنگ و پیامدهای فرهنگی جهانی شدن و به تبع آن فضای جدیدی است که ایجاد می شود. امروزه با گسترش روز افزون وسایل ارتباط جمعی و نهادهای رسانه ای، به ویژه مطبوعات که اندیشه انسان ها را تحت سیطره خودقرار داده و اطلاعات لازم برای شکل گیری اعمال و رفتار او را به وی می دهند، اکنون به قدرتی عظیم و گسترده برای سلطه برشهروندان جامعه جهانی تبدیل شده است. وسیله ای که در چند سال گذشته،می توانست فرهنگ های گوناگون داخل یک کشور را منطبق و همسان با فرهنگ ملی کرده و درنهایت باعث از میان رفتن آن شود، با روند جهانی شدن، باعث از میان رفتن فرهنگ هایی می شود،که در چارچوب استاندارد مدیران رسانه ای جهان قرار نگیرند.یکی از علل اصلی و مهم درخصوص تاثیرات وسایل ارتباط جمعی برفرهنگ در روند جهانی شدن،به نحوه نامطلوب فعالیت دست اندرکاران وسایل ارتباط جمعی و مخصوصا مطبوعات باز می گردد، لذاوجود پژوهشی بنیادی و کاربردی که بتواند به طرح نقایص و کاستی ها پرداخته و حداقل زمینه رابرای اصلاح این نهاد کلیدی جامعه فراهم آورد، ضروری می نماید. این تحقیق بدنبال بررسی تاثیرمطبوعات در حفظ فرهنگ کشور از دیدگاه دست اندرکاران وسایل ارتباط جمعی نوشتاری می باشد.
    کلیدواژگان: وسایل ارتباط جمعی، فرهنگ، جهانی شدن
  • محمد سلطانی فر*، فرحناز مصطفوی صفحات 33-54
    حق مولف در معنای عام حمایت از پدید آورنده ( مولف) و اثر اوست ، از طریق ممانعت از تهیهنسخه غیر قانونی و غیر مجاز از آثار او تعریف می کنند، در واقع حق مولف گستره وسیعی ازفعالیتهای خلاقانه بشر را در برمی گیرد. امروزه گسترش روزافزون فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی وشکل گیری نشر الکترونیک، امکان انتقال اطلاعات از طریق رسانه های جدید را در بسترهایالکترونیک ، تغییر وروزآمدی قوانین حق مولف را ضروری ساخته است و با گسترش روز افزوناستفاده از شبکه های ارتباطی در سراسر جهان و در دسترس بودن اطلاعات در این شبکه ها وچالش بزرگی را در زمینه مسائل مربوط « شبکه، شبکه ها » گسترش استفاده از اینترنت به عنوانبه حق مولف و مالکیت آثار فراهم نموده است.در حقیقت دسترسی بدون مانع به منابع موجب در هم شکسته شدن قوانین مربوط به حق مولفشده است که نویسندگان در این مقاله سعی دارند علاوه بر ارائه تعریف حق مولف و تاریخچه آن،قوانین حق مولف در ایران ، مشکلاتی که حق مو لف در محیط الکترونیکی دارد و نیز ویژگی هایتاثیر گذار در محیط دیجیتال بر قوانین حق مولف بپردازند ، پرداختن به جدیدترین قوانین حق مولفدر محیط اینترنت از دیگر مباحث مطرح شده در این مقاله است.
    کلیدواژگان: حق مولف، کپی رایت، حق مولف در اینترنت، اینترنت، منابع دیجیتال
  • سید محمد دادگران*، انسیه ابری صفحات 55-94
    گسترش تجارت بین المللی کالاهای فرهنگی فرصت مناسبی برای حضور آثار سینمایی در بازارهایجهانی و کسب منافع اقتصادی و قدرت فرهنگی فراهم نموده است. اما اغلب کشورها، از جمله ایران،تاکنون نتوانستهاند حضوری فعال و موثر در بازارهای جهانی داشته باشند. بمنظور بهره مندی از اینفرصت لازم است توان صنعت سینما و نقاط قوت و ضعف آن مورد بررسی قرار گیرد تا با تقویت نقاطقوت و رفع نقاط ضعف آن در چهارچوب یک الگوی جامع، برای فعالیت در بازار جهانی آمادهتر گردد.در همین راستا تحقیق حاضر درصدد ارائه الگویی از متغیرهای موثر بر توان صنعت سینما برای جهانیشدن، در چهار سطح تجزیه و تحلیل موسسه، صنعت، ملی و بین المللی می باشد. نتیجه این تحقیقمی تواند نقشه راهی برای تدوین سیاستها و برنامه های استراتژیک آینده این صنعت در کشور باشد.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی- پیمایشی است. در اینتحقیق با استفاده از آزمون های میانگین تک نمونه ای و مدلسازی معادلات ساختاری به بررسیوضعیت متغیرها و نحوه تاثیر آنها بر توان ورود به بازار جهانی پرداخته شده است.نتایج بدست آمدهحاکی از آن است که وضعیت کلیه متغیرها و مولفه های تبیین کننده آنها در صنعت سینما نامطلوببوده و در تمام سطوح نیازمند بهینه سازی است. بر این اساس مولفه های فضای ملی دارای اولویتاول برای اصلاح و بهینه سازی بوده و بعد از آن به ترتیب مولفه های روابط بین المللی، ساختار صنعتو ویژگی های موسسات سینمایی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تجارت بینالمللی، توان رقابتی، صنعت سینما، معادلات ساختاری
  • گیتی نیرومند*، نیره بخت آوری صفحات 95-110
    در روش مدرن آموزش به دلیل همراهی تکنولوژی اطلاعات و شبکه رسانه ای منابع و محتوایآموزشی در اختیاریادگیرندگان از حالت تک بعدی به حالت چند منبعی گسترش یافته است در نظاممتداول آموزشی مدرسه ای هر آنچه که آموزانده وآموخته می شود مکالماتی عموما یک سویه غیرتفاهمی و رسمی است که از معلم روانه شاگرد می شود و شاگردان موظف به حفظ همان مفاهیموارائه آن در جلسه امتحان هستند دنیای ذهنی دانش آموزان تحت تعلیم نظام آموزش سنتی بهمراتب محدودتر و بسته تر از تصویر ذهنی است که دانش آموزان در روش نوین آموزشی دریافتمیکنند دانش آموزانی که در شرایط جدید و با بهره گیری از نرم افزارها اینترنت و جهان آموزشهایچند رسانه ای فرایند یادگیری را طی می کند از اطلاعات وسیعتر وبالاتری بر خوردار است و به دلیلتنوع منابع و محتوای آموزشی که در اختیار دارد توانائی بیشتری برای انتخاب پیدا می کند.
    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، آموزش مجازی، تکنولوژی
  • بهاره بخشی*، لیلا شاهرخ، نرگس علیخانی صفحات 111-123
    یارانه یا سوبسید، شکلی از کمک مالی است که به یک تجارتیا بخش اقتصادیپرداخت میشود.بیشتر یارانه ها توسط دولتبرای تولیدکنندگانیا توزیعکنندگاندر یک صنعت، برای جلوگیری از رکودآنصنعت یا جلوگیری از افزایش قیمت تولیدات آن و یا برای ترغیب به استخدام نیروی کار بیشتر اعطامیشوند. اما امروزه شکل آن تغییر کرده است.این مقاله بر مبنی نظریات میلتون فریدمن وآدام اسمیت نوشته شده است. در این مقاله نمونه ای) مرکب از 50 کاریکاتور از وب سایت ها، وبلاگ ها و روزنامه ها در بازده زمانی سه ماهه اول سال 90فروردین تا خردادماه ) مورد تحلیل کمی قرار گرفته است. هدف از بررسی کاریکاتور های یارانه بررسیبازخورد جامعه نسبت به موضوع هدفمندی یارانه ها می باشد .
    کلیدواژگان: کاریکاتور، یارانه، تورم، مخاطب
  • اسماعیل کاوسی*، سید محمود هاشمی صفحات 125-140
    با پیدایش اینترنت و فراگیری آن در دهه نود میلادی، مدیریت منابع انسانی نیز مانند سایرحوزه های سازمان تحت تاثیر شدید این پدیده قرار گرفت. از این طریق بسیاری از وظایف روزمرهمدیریت منابع انسانی به کارکنان واگذار شده و از کاغذ بازی ها و درگیر شدن کارکنان حوزه منابعانسانی در وظایف اداری و روزمره و بروز تاخیرهای زیاد در انجام فعالیت ها جلوگیری شده است.مدیریت منابع انسانی الکترونیکی ضمن پشتیبانی از مدیران و کارکنان در انجام وظایف معمول خود،فرآیند تغییرات و دگرگونی های سازمانی را تسهیل می کند. در این مقاله در راستای تبیین تاثیرفناوری های نوین اطلاعاتی بر مدیریت منابع انسانی ازدانشجویان رشته ی ارتباطات دانشگاه آزاداسلامی واحد تهران شرق نظرسنجی به عمل آمده و پس از آزمون فرضیه ها نتایج حاصله ارائه شدهاست. تعداداعضای جامعه آماری در این تحقیق حدودا 200 نفر بوده و به دلیل موجود بودن اطلاعات،کل جامعه آماری بدون انجام نمونه گیری مورد بررسی قرار میگیرد روش گردآوری اطلاعات ، روشمیدانی و روش تجزیه و تحلیل داده ها استفاده توامان از آمار توصیفی و استنباطی می باشد داده هایحاصله نشان می دهد که بین کاربرد فناوری های نوین اطلاعاتی وتوسعه مدیریت منابع انسانیالکترونیکی دردانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فناوری های نوین اطلاعاتی، مدیریت منابع انسانی الکترونیکی، کار پروژه ای باقراردادی، روش جدید کار، دور کاری، استخدام اینترنتی، توسعه امور کارکنان
  • سارا محمدپور* صفحات 141-159
    تاریخچهی انجمن های صنفی روزنامهنگاری ایران - از گذشته تا کنون- گواهی بر این قضیه استکه این انجمن ها به توسعهای که باید دست نیافتهاند. متولد شده اند و - دیر یا زود - قبل از آنکه بهسازمانی بالغ تبدیل شوند، به تعطیلی خودساخته یا دیگرساخته دچار شده اند.در این مقاله به بررسی تاثیر موانع درونسازمانی در عدم توسعهی انجمنهای صنفی روزنامهنگاری درایران و مقایسهی آن با کشورهای توسعهیافته پرداخته میشود. موانع درون سازمانی آن دسته ازموانعی هستند که تشکل های صنفی رسانه ای به عنوان یک سیستم، از درون و اجزای تشکیل دهندهی خود، درگیر آن هستند. روش تحقیق پیمایشی است وجامعهی آماری تحقیق را اساتید، روزنام-هنگاران و اعضای هیات مدیرهی انجمن های صنفی روزنامهنگاری در ایران و کشورهای توسعه یافتهتشکیل میدهند.یافته ها نشان میدهند که موانع درونسازمانی در عدم توسعهی تشکلهای صنفی روزنامهنگاری درایران تاثیری بالاتر از حد متوسط دارد در حالی که در کشورهای توسعهیافته این تاثیر پایینتر از حدمتوسط است. نتایج نشان میدهند که پیشرفت هر سازمان یا سیستم به عناصر داخلی آن سازمان نیزوابسته است، زمانی که هر یک از عناصر داخلی انجمن صنفی روزنامه نگاران (مدیریت، اعضاواساسنامهی انجمن) دارای ضعف و کاستی باشند، انجمن در طی کردن مسیر توسعه دچار مشکلخواهد شد.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، انجمن های صنفی روزنامهنگاری، موانع درون سازمانی
  • بهلول دیندار فرکوش* صفحات 161-175
    دغدغه اصلی این تحقیق سنجش میزان تحقق حکمرانی خوب و اخلاق رسانهای و نیز تعیین ارتباط بین آندو از دیدگاه اساتیدمیباشد. حکمرانی خوب با شاخصهایی نظیر پاسخگویی شفافیت  حاکمیت قانون مشارکت مسئولیتپذیری اجماع محوری کارایی و اثربخشی انصاف , عدالت و اخلاق رسانهای با ملاکهایی از قبیل بعد استقلال مدارا عینیت مسئولیت پذیری حقیقت گویی پرهیز از فریب حفظ هویت ملی پاسخگویی مورد تعریف عملیاتی قرار گرفت. طرح پژوهش غیرآزمایشی از نوع پیمایش بود. جامعه آماری شامل کلیه اساتید دانشگاه های آزاد اسلامی تبریز می باشد طبق نتایج. آزمون روابط دو متغیری نیز نشان داد که شاخصهای اجماعمحوری، حاکمیت قانون،انصاف و عدالت، مسئولیتپذیری، کارایی و اثربخشی، پاسخگویی، شفافیت و در نهایت مشارکت بهترتیب بیش از دیگری از رعایت اخلاق رسانهای تاثیر میپذیرند. علاوه بر آن ملاکهای عینیت،حقیقتگویی، پرهیز از فریب، مدارا، پاسخگویی، مسئولیتپذیری، حفظ هویت ملی و در نهایتاستقلال به ترتیب بیش از دیگری با تحقق حکمرانی خوب همبستگی دارند. نتایج حاصله از مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که الگوی ارتباط اخلاق رسانه ای حکمرانی خوب با الگوی حقیقی داده ها به قدر زیادی مشابه است. از آنجا که مقدار شاخص نیکویی برازش این مدل برابر 0/08 میباشد میتوان ادعا کرد که این مدل برازش قابل قبولی با واقعیت دارد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، اخلاق رسانهای، مدلسازی معادلات ساختاری
  • حسن اسماعیل پور*، شهرزاد کاشانی تبار صفحات 177-190
    هدف اصلی این پژوهش بررسی علل توسعه نیافتگی صنعت توریسم در شهر کاشان می باشد. روشانجام این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی میباشد.جامعه آماری این تحقیق را کلیه مدیران و صنعت گران بخش صنعت توریسم شهر کاشان که شامل260 نفر می باشند، تشکیل می دهد. حجم نمونه این تحقیق بر اساس فرمول کوکران و جدولمورگان معادل 70 نفر تعیین و با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با استفاده ازمنابع موجود و نظرات صاحب نظران به دست آمد و اعتبار آن ها از راه اجرای آزمایشی و محاسبهضریب آلفای کرونباخ معادل 0,88 می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که اطلاع رسانی وتبلیغات، گسترش حمل و نقل، هماهنگی سازمان های مرتبط به امور گردشگری و در نهایت فراهمآوردن امکانات رفاهی برای گردشگران مانند؛ هتل، رستوران و نمایشگاه، از جمله عوامل موثر دررشد گردشگری در این استان می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه نیافتگی، توریسم، کاشان